Gaur egun, gero eta garrantzi handiagoa ematen diogu kontsumitzen dugunaren kalitateari eta jatorriari. Produktu osasungarriak, gozoak eta iraunkorrak bilatzen ditugu. Eta kalitatezko elikagaiez ari bagara, ez dago gure lurraldean ekoizten den ezer bezalakorik. Araban, bertako produktuen eskaintza aberatsa dugu, beren benetakotasun eta zaporeagatik nabarmentzen direnak. Hona hemen galdu ezin dituzun Arabako Km0 produktuen adibide batzuk:
Aiaraldea: Tradizioa eta zaporea
Delika2ko Shiitake perretxikoak
Delika2n, hazkuntza ekologikoko proiektu batean, shiitakea ekoizten dute. Onddo gozo-gozoa eta osasungarria da, eta urte osoan sar dezakezu zure dietan. Bere webgunean, produktu fresko horiek ez ezik, etxean lantzeko kitak eta sukaldean inspiratzeko errezetak ere eskaintzen dituzte.
Izoria gaztandegia
Familiako baserri honetan urteak daramatzate artisau-gaztekin gozatzen. Idiazabal Jatorrizko Izendapeneko gaztak, Txuria gazta freskoa eta Otzarako gazta eskaintzen dituzte. Gainera, txilar eztia ekoizten dute Aiaraldean eta Gorobel mendilerroan, naturaltasuna maite dutenentzat benetako jakia.
Artomaña txakolina
1988an sortutako upeltegi honek txakolinaren tradizioa berreskuratu du Aiaraldean. Kalitatearekin eta ingurumenarekiko errespetuarekin duen konpromisoa nabarmena da botila bakoitzean. Bertako instalazioetan esperientzia enoturistikoaz ere goza dezakezu, ardo dastaketekin eta pintxoekin, eskualdeko zaporeak berriz ezagutzeko.
Añana: Benetako zaporeak
Gatz Harana Fundazioa
Bere garrantzi historiko eta turistikoagatik ezaguna, Gatz Harana Añanako gatz ospetsua ekoizteaz arduratzen da. Baldintza klimatikoen arabera, "urre zuri" horren uzta maiatzean hasten da eta irailera arte luzatu ohi da.
Ekanatur
Berantevillan, Ekanaturrek Arabako babarrun nabarra, babarrun zuri arrozina, txitxirioak eta oliba-olio birjina estra landatzen eta merkaturatzen ditu. Produktu horiek funtsezkoak dira tokiko sukaldaritzan, eta Arabako gastronomiaren onena dira.
Ekotarriko
Zuhatzu Kuartangoko familia-kooperatiba honek plater tradizionalen kontserba ekologikoak egiten ditu. Helburua elikadura ekologikoa mundu osora hurbiltzea da. Gainera, bere webguneak errezeta gozoak eskaintzen ditu bere produktuez modu sortzaileenean gozatu ahal izateko.
Gorbeialdea: Produktu naturalak
Baias Garagardo Fabrika
Argentinara egindako bidaia inspiratzaile baten ondoren jaio zen Baias garagardogilea, eta garagardoak modu erabat naturalean egiten ditu, gehigarririk eta kontserbagarririk gabe. 2019az geroztik, Tap Room propioa ireki dute Oiardon. Bertan, artisau garagardoak probatu ditzakezu bertako pintxoekin batera, astebururo aldatzen den karta batekin.
Maghu
Familia-proiektu hau Eguzkilore lorearen ekoizpenari eskainia dago, Euskal Herriko babes-ikur tradizionala. Etxean lorea landatzeko kitak eta opari pertsonalizatuak eskaintzen dituzte.
Atxineta ahabiak
Aramaiona bailaran dago, familiaren baserriaren lurretan, eta ahabiak ekoizten ditu, marmelada eta zuku gozoak egiteko. Haragi-ekoizpenaz gain, ahabiak ere ezagunak dira herriko azoketan, eta baserrira bisita gidatuetan ere proba ditzakezu.
Arabako Mendialdea: Tradizioa txoko bakoitzean
Miel El Guardián de las Abejas
Urarten, Izkiko Parke Naturalaren azpian, erle-proiektu honek haritzezko eztia eta txilarra ekoizten ditu, eskuz eta ingurua errespetatuz. Gainera, bisita gidatuak eta erlezaintzako jarduerak eskaintzen dituzte publiko guztientzat, erleen mundu liluragarria ezagutzeko ezin hobeak.
Mendialdeko Ogia
Maeztuko kooperatiba hau ogi ekologikoa egiten espezializatzen da. Ekoizpen ekologikoko irinak eta artisau-prozesuak erabiltzen dituzte, hau da, hartzidura luzeko ore ama duten ogiak, zaporez eta freskotasunez beteak.
Arabako Lautada: Gaztaren artea
Zabaleta gaztandegia
Munainen, familiako gaztandegi honek Idiazabal gazta ospetsua ekoizten jarraitzen du, bere artaldeko esnearekin, aurreko bost belaunaldiek egin zuten bezala. Ingurune natural pribilegiatu horretan, artaldeak aske bazkatzen du Entzia mendilerroko mendietan, eta kalitate bikaineko produktua bermatzen du.
Artzai Gazta Elkartea
Elkarte honek Euskal Herriko hainbat lurraldetako artzainak biltzen ditu eta Idiazabal gaztaren % 35 ekoizten dute "Baserrikoa" markaren pean. Bere webgunean produktu eta jarduera ugari aurkituko dituzu, ezagutzea merezi dutenak.
Arabako Errioxa: Artisau gozoak
IMURU artisau-patea
Eltziegotik, familia enpresa txiki honek bere espezialitatea lantzen du: IMURU pate trufatua, errezeta sekretu bati jarraituz. Produktu naturala eta kalitatezkoa da, ahosabai zorrotzenentzat ezin hobea.
Moredako dolarea
1947tik, kooperatiba honek Euskolabel kalitate-zigilua duen oliba-olio birjina estra ekoizten du, eskuz bildutako eskualdeko olibak erabiliz. Zaporez eta tradizioz betetako olioa.
Ixteko, ezin dugu aipatu gabe utzi Saraso okindegia, Trebiñuko Konderrian. Bertan, artisau-produktuak eskaintzen dira, opilak, ogiak eta eztia, denak Km0koak.
Ikusten duzunez, Arabak askotariko tokiko ekoizleak ditu, ezagunak eta lagunduak izatea merezi dutenak. Anima zaitez Km0 produktu hauek ezagutzera eta Arabako benetako zaporeaz gozatzera!